Contact

info@restaurantdesteenoven.nl
Steenovenweg 21
5708 HN Helmond
T 0492-507507

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief per post ontvangen? Schrijf hier in en maak kans op een diner!
> INSCHRIJVEN

Historische foto's steenfabriek

Foto´s uit het archief van Cofoto.
Restaurant De Steenoven

Restaurant De Steenoven

Restaurant De Steenoven

Restaurant De Steenoven

Restaurant De Steenoven

Restaurant De Steenoven

Restaurant De Steenoven

 

Het kleine krachtpatsertje van de steenoven

....Jaahh..., 'n vertelselke nieuwe stijl. Het zal voor de lezers die gewend zijn aan 't Houtse dialect wel even wennen zijn. En toch, ook in de andere wijken wil ik "munne prietproat kenne verkauwpe".  Alleen, de "zachte G" zit jammer genoeg niet op m'n toetsenbord.

Ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende onderwerpen uit de geschiedenis van steenfabriek " De Nijverheid " is wel het locomotiefje waarmee de leem aangevoerd werd. Orenstein & Koppel, is een fabriek in Nordhausen in het Oostelijk deel van Duitsland. Hier maakte men van die prachtige machientjes. Zoals er eentje staat afgebeeld op mijn "Tikkening”  op de kleurenpagina hierlangs.

leemtreintje

Pèhh..pèhh..pèhh..pèhh.., het typisch geluid van het één-cylinder dieseltje klinkt nu nog als muziek in m,n oor. Met 12 pk en een voortgang van 8km p/u,trok dit kleine krachtpatsertje met een stuk of tien van die kiepwagentjes wel 3 kubieke meter leem vanuit de Stippense vennen naar de steenoven.

Honderden keren mocht ik op de woensdagmiddagen en in de vakantie mee naar de op die rit. De machinisten die ik me nog herinner van vroeger, eind jaren ,50 begin 60-tiger jaren, waren; Sjef v.d. Ven en Sjaak v.d. Ven.

Mooi was het als ik aan Sjaak vroeg of ik mee mocht, zijn uitspraak; " da moete uurst an allie opa vroage”. Want hij was de "stinbaas”en ik mocht alleen meerijden achter in de gereedschapbak met zijn toestemming.

Midden jaren 70 toen "De Nijverheid "over genomen werd door steenfabriek Esbeek, is er ook een eind gekomen aan het nostalgisch geluid en aan het traject naar de leemkuilen. Nog jaren lang heeft in de oversteek van de Veedrift , een gedeelte van het traject in het wegdek gezeten, als herinnering aan toen, totdat ook deze weg opnieuw verhard moest worden. Jammer, gelukkig heb ik het nog meegemaakt en zal er vast nog meer over vertellen en "tikkene” natuurlijk...

Toon Coolen

 


De historie van De Steenoven in woord en beeld

Het is te interessant om zomaar aan je voorbij te laten gaan’

In de volgende uitgave van Weekblad De Loop verschijnt het eerste deel van een historisch verhaal over Steenoven "De Nijverheid”. Het markante gebouw is na bijna een eeuw nog altijd te vinden aan de gelijknamige Steenovenweg. Stenen worden er tegenwoordig niet meer gebakken, want de voormalige steenfabriek werd circa twintig jaar geleden ingericht als een restaurant. De Gebroeders Van Thiel zijn tegenwoordig de beheerders van het pand wat de komende weken centraal staat. Het geheel wordt ondersteund met oude foto’s, en andere beschikbare documentatie. Ook tekenaar Toon Coolen van de inmiddels bekende rubriek: "Vertelselkes en Tikkeningen’, zal een bijdrage leveren aan de samenstelling van deze geschiedenis.

Coolen raakt niet uitverteld als om de details gaat. In zijn jongensjaren was hij elke dag wel ergens te vinden in de omgeving van de oven. Zijn grootouders woonden immers ruim een halve eeuw in het huis dat ook nu nog recht tegenover de Steenoven staat. Opa Theo van Gestel was de steenbaas van de steenfabriek en als een van de kleinkinderen is vooral Toon erg betrokken bij deze geschiedenis. Tot op de dag van vandaag zit hij nog vol mooie herinneringen uit zijn jeugdjaren, waarover hij nog talloze "vertelselkes’ zou kunnen schrijven. In tegenstelling met de eerdere bijdrage heeft Toon echter al aangekondigd om voor deze gelegenheid af te wijken van gebruikelijke manier waarbij hij de tekst in zijn vertelselkes neerzet in ’t oude Houts. ‘ Ik kan me voorstellen, dat er lezers zijn die aan het Houtse accent geen touw vast kunnen knopen’ lacht Toon. ‘De geschiedenis van de Steenoven is te interessant om zo maar aan je voorbij te laten gaan. Er zijn zoveel indrukwekkende dingen, die ik aan iedereen zo gedetailleerd mogelijk onder de aandacht wil brengen en daarom lijkt het me verstandig om tijdelijk over te schakelen naar het ABN’. Toon, probeert zijn aandeel in de samenstelling van deze historie te illustreren, door een aantal ‘tikkeningen’ in weekblad De Loop te exposeren. De lezer krijgt zo de gelegenheid om letterlijk en figuurlijk de andere kant van dit prachtige gebouw te bezichtigen.

Een ode aan De Heer Toon Coolen

De Heer Toon Coolen overleed in de leeftijd van 61 jaar op 10 Februari 2012, hij heeft bovenstaande teksten uit zijn hart geschreven daar de Steenoven als voormalig steenfabriek een voornaam item in zijn leven was.

schets schoorsten


> Tip een vriend

Nieuwsberichten

> meer nieuwsberichten

Tweets

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Facebook
LinkedIn Restaurant De Steenoven Twitter Restaurant De Steenoven Facebook Restaurant De Steenoven